Niedobór witamin to często pojawiający się problem, spowodowany brakiem zróżnicowanej diety. Szybkie tempo życia powoduje, że nie zwracamy uwagi na to, co jemy.Często jest ona uboga w odpowiednie dawki witamin i minerałów. Szczególnie okres jesienno-zimowy to czas obniżonej odporności, dlatego warto zwrócić uwagę na produkty, które uzupełnią niedobory witamin. Jak zatem przeciwdziałać skutkom niedoborów witamin?
Na początku warto zapoznać się z witaminami i minerałami, których możemy mieć w niedostatku.
Naturalny Beta-karoten – prowitamina A
Aby zapewnić dzienną dawkę beta karotenu wystarczy wypić szklankę soku marchwiowego. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym soki są świetnym rozwiązaniem Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, dlatego warto zadbać o jej odpowiedni poziom, szczególnie jeśli pracuje się przy komputerze lub w jako kierowca. Oprócz marchwi, witaminę A znajdziemy w dyni, groszku, fasolce szparagowej, koperku i jarmużu. W przypadku owoców warto sięgnąć po morele, brzoskwinie, melony i śliwki.
Witamina C
Jest szczególnie ważne w tym okresie. Znacząco wpływa na utrzymanie odporności, dlatego należy zwrócić uwagę, aby uzupełniać jej niedobory. Aby wzmocnić odporność i zapewnić odpowiedni poziom witaminy C, warto sięgnąć przede wszystkim po owoce cytrusowe, a zima to najlepszy czas na ten typ owoców. Jednak witaminę C możemy znaleźć także w papryce, pomidorach, szpinaku czy brokułach.
Witamina E
Znana przede wszystkim jako przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia. Jej niedobór może prowadzić także do niedokrwistości i zmian w układzie nerwowym. Aby uzupełnić jej niedobory należy sięgnąć po oleje roślinne, nasiona i razowe pieczywo. Znajdziemy ją także w warzywach liściastych np. szpinaku, pietruszce i sałacie. W okresie zimowym warto także sięgać po soki wielowarzywne w celu zapewnienie sobie odpowiedniej dawki.
Witamina B6
Warto wspomnieć także o witaminie B6, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej niedobór może być przyczyną stanów depresyjnych, problemów ze snem czy koncentracją. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w nabiale. Jednak możemy ją znaleźć także w niektórych warzywach np. marchwi, groszku, szpinaku czy ziemniakach.
Jak radzić sobie z niedoborami witamin zimą?
Przede wszystkim warto skorzystać z oferty mrożonek. Warzywa przygotowywane w ten sposób nie tracą właściwości odżywczych w procesie mrożenia. Warto pamiętać jednak, żeby nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem, bo powolne odmrażanie powoduje utratę niemal 50% wartości odżywczych. Mrożone warzywa najlepiej wrzucić do gotującej się wody na krótki czas. W ofercie znajdziemy zarówno mieszanki warzyw, ale także fasolę szparagową, szpinak czy jagody, maliny.
Warto zainteresować się także kiszonymi warzywami, zawierającymi wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem witamin C, E i K, a także witamin z grupy B. Wspomagają odporność, mają działanie probiotyczne i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Najbardziej popularna jest kiszona kapusta i ogórki. Jednak kisić można większość warzyw np. paprykę, czosnek czy buraki.
Warto pamiętać, że witaminy pochodzące z naturalnych źródeł są o wiele lepiej przyswajane przez organizm niż te suplementowane. Zróżnicowana dieta to podstawa dobrego zdrowia i samopoczucia. Ważne jest, aby z jedzeniem dostarczać odpowiednich makro i mikroelementów.