Polipy mogą wprawdzie wydawać się błahym schorzeniem, ale ich pojawienia nie powinniśmy bagatelizować. Chociaż bezpośrednio nie zagrażają naszemu zdrowiu, po kilku latach mogą przeobrazić się w raka. Jak zatem zdiagnozować narośl w przewodzie pokarmowym? Kiedy przejść się do lekarza? Jak wygląda życie osoby, która miała wyciętego polipa?
Przed wycięciem polipa trzeba go rozpoznać
Objawem, który zwiastuje narośl w jelitach bądź żołądku jest specyficzny ból towarzyszący schylaniu się. Pacjenci często porównują to do bólów miesiączkowych albo schorzeń dróg moczowych. U ludzi z polipem w przewodzie pokarmowym zdarzają się też krwawienia z odbytnicy, jednak często polip nie daje najmniejszych oznak, dlatego diagnozuje się go podczas wykonywania innych zabiegów.
Dlaczego wycięcie polipa jest niezbędne?
Z odwiedzeniem lekarza nie powinniśmy zwlekać zwłaszcza dlatego, że zaniedbany polip potrafi przeistoczyć się w zmianę rakową. Szczególnie narażeni są na to chorzy, po czterdziestce.
Techniki wycięcia polipa
W razie stwierdzenia niewielkich narośli, wycięcie polipa może być nieinwazyjne. Jeśli natomiast narośl jest większa, doktor powinien zdecydować się na operację. Wycięcie polipa nie jednak zamyka leczenia – po jego wycięciu, koniecznie trzeba dokonać jego analizy pod kątem obecności komórek rakowych.
Jadłospis po wycięciu polipa
Chorzy, którzy mają za sobą wycięcie polipa muszą unikać wołowiny oraz konserwantów. Dobrze, kiedy do swojego jadłospisu wpiszą produkty dostarczające sporo błonnika i wodę źródlaną.