Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Chcesz kupić sól himalajską? Wejdź na http://bit.ly/31DBNDN

Sól to substancja potrzebna do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto ich używać w kuchni?

Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Chociaż nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie dawki (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi cynk, wapń czy potas, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska świetnie wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i stanowi doskonały do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem cynku, wapnia czy potasu, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie zatraca swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: sklep@superbutelki.pl