Normalne przyjmowanie pokarmów w różnych sytuacjach okazuje się niemożliwe. Z jedzeniem pokarmów problemy będą mieć zwłaszcza pacjenci walczący ze schorzeniami systemu pokarmowego i chorobą Parkinsona i pozostałymi schorzeniami systemu nerwowego. Specjalnego jadłospisu wymagają także chorzy na nowotwory, z zapaleniem gardła lub w stanach niedożywienia. Najważniejszym z preparatów, z użyciem których łatwiej będzie pokonać podobne trudności okaże się koktajl odżywczy. Z czego się go wytwarza? Kiedy go zastosować?
Koktajl odżywczy – receptura
Koktajle odżywcze umożliwiają łatwe odnowienie sił witalnych. Dzieje się tak dzięki temu, iż ich receptura jest tak zbilansowana, by dostarczyć pacjentowi potrzebne składniki odżywcze. W preparatach tego rodzaju zawarte są węglowodany i mnóstwo minerałów, a dzięki przypominającej kleik konsystencji są bez trudu trawione także przez bardzo osłabionego chorego. Koktajl odżywczy możemy nabyć w najróżniejszych wersjach – o smaku wiśniowym, brzoskwiniowym czy czekoladowym.
Koktajl odżywczy – jak przyrządzić?
Korzystanie z koktajlu odżywczego nie będzie skomplikowane. Powinniśmy tylko odmierzyć właściwą porcję proszku oraz rozrobić go w ciepłej wodzie. Jedna saszetka koktajlu odżywczego jest równa zwykle jednemu, przeciętnemu posiłkowi. Jeżeli koktajl odżywczy będzie głównym źródłem pokarmu, trzeba dostarczyć pacjentowi sześć saszetek dziennie. W innym przypadku podajmy jedynie 3 saszetki. Każdą z nich pacjent może spożyć jednorazowo tudzież spożyć ją na kilka posiłków.
Recomed