Jak żywić chorych

Jak żywić chorych

Jak żywić chorych

Niezmiennym elementem powrotu do zdrowia jest leczenie żywieniowe. Ma ono na celu poprawić stan odżywienia, rokowania i przyspieszyć powrót do zdrowia. Przy uzgadnianiu odpowiedniego sposobu leczenia żywieniowego konieczna jest ocena stanu zdrowia pacjenta, opierająca się na badaniu obecnego odżywienia, uzupełnieniu zapotrzebowania metabolicznego oraz określeniu pożądanych rezultatów.

Właściwe żywienie w chorobie

Osoby cierpiące na choroby przewlekłe często mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze (węglowodany, białka, sole mineralne, tłuszcze) niż inne osoby. Niedostarczenie tych składników może spowodować osłabienie, złe samopoczucie i pogorszenie stanu zdrowia chorego. Jak widać priorytetem jest stosowanie zbilansowanej diety. U chorych często pojawiają się kłopoty z gryzieniem i przełykaniem, z tego powodu najlepiej podawać potrawy rzadkie. Przygotowanie łatwych do spożycia dań jest szybkie, ale często nie wyglądają one zachęcająco i chory odmawia jedzenia. Zalecane jest podawanie 5 niedużych posiłków na dobę, co 3-4 godziny.

Odżywki dla chorych

Jeśli chory nie chce przyjmować pokarmów, jest niedożywiony, a także w celach suplementacji można dietę urozmaicić odżywkami dla chorych. Dostarczają one brakujących składników odżywczych, nie będąc substytutem przemyślanego żywienia chorego, ale znacząco je wspomagając. Odpowiednio stosowane, w połączeniu ze zbilansowaną, poprawnie opracowaną dietą znacznie przybliżają szczęśliwą chwilę wyzdrowienia. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, dopasowanych do zapotrzebowań pacjenta.

Recomed