Chociaż pierwsze badania z zastosowaniem wziernika przeprowadzono nawet w XIX wieku, to gastroskopia naprawdę powszechna stała się wiek po tym. Obecnie jest techniką chętnie wybieraną przez medyków, którzy doceniają jej duże możliwości. Pozwala na rozpoznanie i kuracja wielu schorzeń – od choroby wrzodowej dwunastnicy, przez polipy, aż po raka układu pokarmowego. Na czym polega gastroskopia? Jak przebiega taki zabieg i o jakich rzeczach powinien pamiętać pacjent przed jego przeprowadzeniem?
Jak wygląda gastroskopia?
Wbrew pozorom, gastroskopia nie przysparza pacjentowi cierpienia. Możliwe nieprzyjemne objawy, takie jak odruch wymiotny lub odbijanie, minimalizuje się pokrywając przyrząd środkiem znieczulającym. Przed jego wprowadzeniem do jamy ustnej, chory powinien położyć na lewej stronie i ubiera ustnik chroniący zęby i aparat. Gastroskopia może zostać wykorzystana do badania przełyku albo żołądka, zaś okres jej wykonania nie jest jednakowy – może trwać od paru minut aż do godziny.
Gastroskopia – dobre strony
Jak wspomnieliśmy w poprzednim akapicie, gastroskopia umożliwia diagnozowanie różnych schorzeń, których prędkie ujawnienie przed jej pojawieniem się było niemożliwe. Poza tym może być zastosowana w leczeniu większości dolegliwości układu pokarmowego. Okazuje się przydatna przy wycinaniu polipów, obliteracji żylaków żołądka, hamowaniu krwawień lub wyjmowaniu ciał obcych z gardła. Niebezpieczeństwo pojawienia się efektów niepożądanych w przypadku gastroskopii jest niezwykle nieznaczne – notuje się je raz na tysiąc zabiegów.