Dieta wysokobiałkowa

Dieta wysokobiałkowa

Dieta wysokobiałkowa posiada wiele zalet. Białko odpowiada za budowę tkanki mięśniowej, zatem dieta dostarczająca jego spore ilości polecana jest osobom uprawiającym sport. Okaże się też świetnym pomysłem dla osób chcących zgubić nadprogramowe ilości tłuszczu, bo nie wszystkie dostarczane z białkiem kalorie przerabiane są przez układ pokarmowy w tłuszcz. Jak więc ją zaplanować? O czym wiedzieć przechodząc na dietę wysokobiałkową? Jakie niebezpieczeństwo jest związane z jej specyfiką?

Jak zaplanować dietę wysokobiałkową?

Podstawowym składnikiem diety wysokobiałkowej są niewątpliwie przetwory mleczne – musimy spożywać zwłaszcza białe sery, kefiry oraz zsiadłe mleko. Ważnym źródłem białka okazuje się również białe mięso – dieta wysokobiałkowa powinna zawierać sporo kurczaka oraz indyka. Poza tym powinniśmy spożywać dużo ryb – zwłaszcza morskich, takich jak dorsz czy śledź. Pamiętajmy też, że sód niekorzystnie wpływa na trawienie białka – nie powinniśmy więc dodawać zbyt dużo wspomnianego składnika do przygotowywanych potraw.

Niebezpieczeństwo przy diecie wysokobiałkowej

Dieta wysokobiałkowa pozwala prędko schudnąć, chociaż nie powinniśmy pozostawać na niej za długo. Specjaliści zalecają, by nie spożywać potraw dostarczających spore ilości białka dłużej niż cztery tygodnie, ponieważ po tym czasie łatwo uszkodzić nerki. Jeśli zamierzamy schudnąć więcej, po zakończeniu diety wysokobiałkowej warto po prostu ograniczyć ilość jedzonych kalorii – jest to bowiem najbezpieczniejsze i najbardziej efektywne rozwiązanie.

Recomed