Źle dobrane składniki jadłospisu to duży kłopot. Efekty takich zaniedbań potrafią okazać się bardzo poważne – po kilku miesiącach na pewno będą widoczne na naszym samopoczuciu. Oprócz jedzenia za dużej ilości cukrów, często również nie jemy wystarczającej liczby wszystkich substancji odżywczych. Co zrobić, gdy zauważymy skutki opisywanych zaniedbań? Najlepszym pomysłem okaże się niewątpliwie dieta odżywcza. Czym się ona wyróżnia? Jak ją zorganizować?
Efektywność diety odżywczej
Składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w diecie odżywczej jest na pewno błonnik. Korzystnie rzutuje on na działanie układu pokarmowego oraz ogranicza prawdopodobieństwo sięgania po niezdrowe produkty – powoduje wszak poczucie sytości. Powinniśmy zadbać też o to, by w naszej diecie znalazł się także magnez, który reguluje ciśnienie i łagodzi skutki stresu. Dieta odżywcza musi też dostarczyć nam wapń, który jest składnikiem kości oraz daje szansę zapobiec powstawaniu nowotworów.
Co jeść na diecie odżywczej?
Dietetycy twierdzą, że dieta odżywcza musi być skomponowana na bazie jedynie nieprzetworzonych produktów. W szczególności powinniśmy wybrać świeże jarzyny i owoce – są źródłem cennych witamin i innych składników odżywczych. Świetnym rozwiązaniem okaże się również dodanie do diety produktów ze zbóż – owsianki, ryżu i chleba razowego. Ze względu na wysoką zawartość wapnia oraz białka, sięgajmy często po przetwory z mleka – w szczególności jogurty, bowiem dostarczają nam bakterie podnoszące skuteczność układu odpornościowego.