Kiszone ogórki zamówisz na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W sałatce, na kanapce, w zupie lub w formie surówki do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszone warzywa są równie smakowite, co zdrowe.
Kwaszone ogórki – zrób je sam lub kup gotowe
Kwaszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niezwykle łatwe. Stosuje się do tego drewniane beczułki albo duże kamienne garnki, w których ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie stawia się je na nie mniej niż dwa tygodnie w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dniach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz ząbki czosnku, lecz walory smakowe ogórków kiszonych można urozmaicić również różnymi przyprawami, np. kawałkami marchwi, ziarnami gorczycy albo liśćmi laurowymi. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, aby na własną rękę przyszykować takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę albo spiżarnię, w której może przetrzymywać przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż należy zrezygnować z kiszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w pojemnikach z uchem czy w woreczkach foliowych, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Czy powinno się spożywać kiszone ogórki?
Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo razem z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, poprawiając tym samym procesy trawienne. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kcal w 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę D, K1 i C, witaminy z grupy B oraz sporo składników odżywczych koniecznych do właściwego działania organizmu, to przykładowo wapń, magnez, żelazo, miedź czy sód. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeżeli doceniamy cierpkie smaki, nie warto wyrzucać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej go wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, bo w miarę kiszenia składniki odżywcze przenikają po części do zalewy. Warto jednakże zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem pokaźna ilość soli.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
sklep@artmankiszonki.pl