Mieszanki przypraw i dodatki funkcjonalne w wędliniarstwie

Mieszanki przypraw i dodatki funkcjonalne w wędliniarstwie

Aromat wędlin zależy nie tylko od typu mięsa, jakie zastosowano do ich zrobienia. Równie istotne okazują się bowiem mieszanki przypraw oraz wszelkiego rodzaju dodatkowe składniki. W dużej mierze rzutują one na smak tych produktów, polepszają ich konsystencję, a niekiedy też przedłużają ich termin przydatności. Mimo że adresowane są głównie do zakładów mięsnych, nabyć je mogą wszyscy klienci.

Polepsz aromat mięsa mieszankami przypraw

Mieszanki przypraw dla przetwórstwa mięsnego produkowane są zazwyczaj ze starannie dobranych składników – przypraw oraz ekstraktów roślinnych. Typowe dla nich jest wysokie zgromadzenie składników, a na 1000 gram mięsa musimy użyć jedynie 5g dodatku. Produkty tego typu dostosowane są do poszczególnych odmian wędlin – jedne stosuje się się do wyrobu zwykłych kiełbas, innych zaś do kaszanki lub puszek

Mieszanki przypraw i pozostałe dodatki

Poza mieszankami mieszanek przypraw masarnie wykorzystują także inne składniki do kiełbas. Często stosowane są na przykład kutrole, które zmniejszają czas wędzenia oraz pomagają zachować kolor wędlin. Poza tym, często zaobserwować możemy także wykorzystanie polimasów, które zwiększają masę wędliny i dobrze wiążą wilgoć. Sprzedawane są też mieszanki przypraw, które dzięki dodatkom funkcjonalnym poprawiają też jakość zrobione z ich użyciem kiełbasy.