Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?

Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?

Kapustę kiszoną w worku foliowym znajdziesz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych potraw i statystyczny Polak bardzo często gości ją na swoim talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.

Kwaszona kapusta – źródło potrzebnych minerałów i witamin

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bo tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto za sprawą szukania przez człowieka metody na dłuższe składowanie pokarmów. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, cienko posiekane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś spożywanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić potrzebne minerały czy witaminy, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż obecnie. A wypada zaakcentować, iż w kapuście kiszonej jest dużo substancji, które są nieodzowne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B2, B6, B9). Poza tym, kapusta kiszona to źródło między innymi wapnia, probiotyków czy fosforu. Zarazem to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, w związku z tym poleca się jego spożycie osobom myślących o schudnięciu.

Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni

Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako bazowy element dań, jak i jako przystawka do nich. Na surowo najczęściej spożywa się ją w formie surówki z cebulą oraz tartą marchwią, która współgra z potrawami z ryb czy ziemniaków, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który cudownie komponuje się z pieczarkami i mięsem, toteż robi się z niej farsz do łazanek, krokiecików czy pierogów. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie byłoby najlepszych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka albo bigosu.

W zasadzie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kapustę kwaszoną, aczkolwiek w dzisiejszych czasach raczej rzadko zakwasza się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia produktów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w większych oraz niewielkich pojemniczkach bez przeszkód nabyć można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Producenci mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: sklep@artmankiszonki.pl