Domowe przetwory z warzyw są z nami od wieków

Domowe przetwory z warzyw są z nami od wieków

Kiszone warzywa zamówisz na artmankiszonki.pl.

Kiszonki z warzyw są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański specjał, z rzadka spotykany w innych częściach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

Kiszonki – zdrowe produkty na naszym talerzu

Zgodnie z wiedzą historyków proces konserwowania pożywienia przez ich przechowywanie w soli, w solance albo w zlewie z octu, wykorzystywany jest przez ludzi od przeszło czterech tysiące lat. Ta metoda prawdopodobnie nie została odkryta w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH roztworu, w którym się ją zanurza, hamuje namnażanie się bakterii gnilnych. Kilkaset lat wstecz była to perfekcyjna metoda, by przedłużyć czas zdatności do spożycia warzyw, ryb oraz mięsa nawet o kilka miesięcy. W rezultacie przyjął się obyczaj szykowania m.in. kiszonek z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Zawierają one m.in. dużo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, po polsku kwaszonki warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt np z pulpy ziemniaczanej bądź owoców dyni.

Kiszonki na świecie

Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni de facto na całym świecie, nawet w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie jest zbyt popularna. Natomiast ogórki kiszone są tam bodajże wyjątkowo lubianym składnikiem sandwiczy, hot-dogów oraz hamburgerów. Nad Wisłą prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa można kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. marchew, pomidory, a także owoce (np. śliwki).

Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Kwaszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się bazą albo ważnym dodatkiem do setek przepisów regionalnych. Warto wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych regionach świata, bowiem zależy on od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Dlatego też ogórek wyprodukowany według tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten zakiszony np. w Izraelu.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: sklep@artmankiszonki.pl