Kotły i inne tego rodzaju urządzenia potrzebują do bezawaryjnego funkcjonowania odpowiedniej wody. Jednak w naszych rurach znajduje się zwykle woda o dużej twardości. Ta nie powinna być wykorzystywana w kotłach – istnieje bowiem wówczas ryzyko, że ich elementy zardzewieją lub będzie osadzać się na nich kamień. To z tego powodu w kotłach stosuje się wyłącznie wodę kotłową. Ze względu na to, że jest to naprawdę istotne dla sprawnego działania kotłów, należy powiedzieć kilka słów na temat tej cieczy. Jakimi technikami się ją otrzymuje? Jakie musi wykazywać cechy?
Woda kotłowa – charakterystyka
Woda kotłowa musi być w szczególności miękka – niedopuszczalne jest podawanie twardej. Oprócz tego istotne okazuje się jej pH, które musi wynosić najwyżej dwanaście. Ma to spory wpływ, jeżeli chodzi o rozproszenie żelaza. W wodzie kotłowej nie może być zawarta spora ilość dodatkowego tlenu, bo ten może skutkować korodowaniem części instalacji. Woda kotłowa musi być poza tym stale sprawdzana, by uniknąć obecności osadu.
Produkcja wody kotłowej
W systemach grzewczych za otrzymanie wody kotłowej odpowiadają dziś niemal zawsze stacje odwróconej osmozy. Metoda ta opiera się na przesianiu wody przez półprzepuszczalną membranę, przez co niemal wszystkie zanieczyszczenia są z niej zlikwidowane. Odwrócona osmoza odbywa się bez przerwy, dzięki czemu do kotła na bieżąco trafia woda kotłowa o oczekiwanych cechach, a wykorzystywanie opisywanej techniki jest dość niedrogie.