W Krakowie koniecznie spróbuj obwarzanków krakowskich

W Krakowie koniecznie spróbuj obwarzanków krakowskich

obwarzanki krakowskie Piekarnia Pochopień

Mają wyjątkowy smak, wyglądają bardzo ciekawie, a nabyć je możemy wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O czym mowa? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem historycznej stolicy naszego kraju oraz najważniejszą tradycją tamtejszych cukierników. Dlaczego szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności zamierzają skosztować właśnie opisywanego smakołyku?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów

Tradycja produkcji obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W księgach zaś pojawiły się wiek później, kiedy odnotowano, iż uwielbiała je sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je tylko w czasie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je także w pozostałych miesiącach. W XV wieku król Jan Olbracht ustanowił przywilej, według którego mieli prawo produkować je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Taką samą rzecz zrobiła pięć stuleci potem Wspólnota Europejska, wpisując je do spisu wyrobów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z wyraźną spiralną fakturą oraz średnicę około piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna wytwarzane są według tej samej receptury. Ich określenie oraz wyjątkowy aromat okazują się wynikiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład solą lub makiem – i wkłada do pieca.

Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: biuro@piekarniapochopien.com